Schime & Muzikon otvaraju 38. Beogradski džez festival

Počev od 2008. godine, Beogradski džez festival svake godine naručuje po jednu originalnu produkciju nekom od istaknutih domaćih umetnika ili sastava, najčešće na samom otvaranju manifestacije. Ove godine obeležavamo mini-jubilej, petnaestu produkciju po redu, dodeljujući tu počast beogradskom kvartetu Schime, koji će nastupiti zajedno sa kamernim orkestrom Muzikon, na svečanom otvaranju 38. Beogradskog džez festivala. Koncert je zakazan za 26. oktobar, sa početkom u 19 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Sastav Schime je prvi put učestvovao na manifestaciji 2016. godine u okviru drugog srpskog showcasea, kada je promovisao svoj debi album izazivajući izuzetnu pažnju, posebno među insotranom džez kritikom. U međuvremenu su bili finalisti takmičenja evropskih mladih sastava u organizaciji Evropske radiodifuzne unije, dva puta nastupali na čuvenom festivalu u Mersu (Nemačka), kao i ostvarili zanimljivu saradnju sa kamernim orkestrom Muzikon u vodama treće struje, mešajući džez sa klasikom. Na inicijativu festivala Schime za novi nastup sa kamernim orkestrom Muzikon izvodi potpuno novi program, pisan za ovu priliku.

Zanimljivo je da se pre 45 godina u sličnoj ulozi spajanja klasike i džeza na otvaranju festivala našao Duško Gojković, izvodeći originalnu svitu „Jugoslavijo“ sa Simfonijskim i džez orkestrom RTS. Među sastavima koje smo tokom prethodnih godina predstavili u specijalnim produkcijama za Beogradski džez festival, bili su Sekstet Marković–Gut, Eyot, Nikolov-Ivanović Undektet i Fish in Oil, a među solistima Kornelije Kovač, Jovan Maljoković, Ana Sofrenović i Nenad Vasilić, između ostalih.

Nikola Cvetković

„Program koji ćemo premijerno izvesti pred beogradskom publikom je sačinjen od kompozicija koje smo komponovali Sava Miletić i ja namenski za ansambl Schime i Muzikon. Pokušali smo, a po mom mišljenju i uspeli, da napišemo muziku koja prezentuje kompletan spektar mogućnosti ovog nesvakidašnjeg kombinovanog ansambla. Otvoriti Beogradski džez festival sa projektom Schime i Muzikon je apsolutno savršen način da se ovaj, veoma ambiciozan muzički poduhvat, predstavi beogradskoj publici.“, uoči nastupa kaže Luka Ignjatović, saksofonista i kompozitor, lider sastava Schime.

„Izuzetno nam je velika čast što ćemo otvoriti Beogradski džez festival. Zaista je privilegija učestvovati na festivalu koji ima takvu tradiciju.“, ističe Miloš Jovanović, direktor kamernog orkestra Muzikon, i dodaje da je do međusobne saradnje došlo spontano, iz želje da se stvori novi zvuk koji bi objedinio klasiku i džez, ali i iz želje da se napravi saradnja između džez i klasičnih muzičara.

Jovan Nedeljkov

Luka Ignjatović napominje da će Schime i Muzikon na otvaranju Beogradskog džez festivala, ujedno i promovisati prvi zajednički album: „Izdanje pod nazivom Melange objavićemo za izdavačku kuću Sequoia records, a nakon nastupa na festivalu, tokom 2022. i 2023. godine, promovisaćemo ga dalje u Srbiji i Evropi. Prvi sledeći nastup koji nas očekuje zakazan je u Srpskom kulturnom centru u Parizu.“

„Što se tiče planova za naš zajednički projekat želja nam je da napravimo jednu veliku regionalnu i evropsku turneju, kako bi što veći broj ljudi mogao da čuje ove kompozicije. Muzikon ove godine slavi 10 godina postojanja i pokreće novi ciklus razvoja, koji je usmeren na dodatnu profesionalizaciju ansambla. Uz redovnu koncertnu sezonu u Beogradu, i koncerte u regionu, cilj Muzikona je da realizuje i koncertnu sezonu u Evropi.“, zaključuje Miloš Jovanović.

Samo u jednom danu sastav Shime Trio + One doživeo je nešto što se brojnim istaknutim džezerima ne desi tokom cele karijere – da o njima u superlativu pišu i Down Beat i All About Jazz, u prikazima sa Beogradskog džez festivala 2016, kada su predstavili debi album Do You Really Wanna Play? Godinu dana kasnije upečatljivo su proslavili stogodišnjicu rođenja Dizija Gilespija sa italijanskim velemajstorom trube Fabriciom Bosom. A onda je usledila zlatna 2018. U maju su objavili drugi album Visualisation za švajcarski Unit Records koji je koncertnu promociju imao na čuvenom festivalu u Mersu (Nemačka). Kao predstavnici Radio Beograda ušli su potom u finale evropskog takmičenja mladih muzičara u organizaciji Evropske radiodifuzne unije na festivalu Jazz in Marciac u Francuskoj. Godinu su završili nastupom sa mladim italijanskim pijanistom Enrikom Zanisijem na Pančevačkom džez festivalu.

Ambicije ih dalje vode još uzbudljivijim tokom. Luka Ignjatović i Sava Miletić pripremaju novu muziku za  nastup sa dvadesetočlanim orkestrom Muzikon, okušavajući se prvi put u domenu third streama. Za aranžere su odabrali Vladimira Nikolova i Anu Krstajić.  Muzika je premijerno izvedena u Kolarcu u decembru 2020, bez prisustva publike, ali uz direktan stream na kanalu Agelast Sessions. Ubrzo je ponovo usledio poziv festivala u Mersu da isti program izvedu i tamo, što su i ostvarili zahvaljujući pomoći Gete instituta i Ministarstva inostranih poslova Nemačke. Za otvaranje 38. izdanja Beogradskog džez festivala dvojica autora pripremaju i novu muziku koja će premijerno biti izvedena na našoj manifestaciji.

Kamerni orkestar Muzikon je umetnički multimedijalni sastav koji promoviše kvalitet, izvrsnost i kreativnost sa posebnim osvrtom na originalnu promociju i emancipaciju svih aspekata koncertnog izvođenja. Pored klasičnog repertoara u klasičnom obliku, orkestar Muzikon razvija i izvodi drugačije projekte (digitalni koncerti, interaktivni dizajn, 3D maping i nove tehnologije). Fleksibilnost orkestra i kvalitet u više žanrova definiše ga kao umetnički ansambl 21. veka sposoban za sve zahteve muzičke produkcije. Direktor orkestra je Miloš Jovanović, a koncertmajstor Aleksandra Milanović.

Od svog osnivanja, Muzikon se igra formom i programom. Koncerte održavaju u velikim salama poput Kolarčeve zadužbine ili Doma omladine Beograda, ali nastupaju i u tramvajima ili u prirodi (Botanička bašta, Macanska poljana na Žabljaku). I program orkestra varira od premijernog izvođenja prve simfonije Aleksandra Sedlara, preko sviranja muzike Queen, The Beatles i Led Zeppelin, nastupa sa Borisom Berezovskim i Stefanom Milenkovićem, turneje u Kini sa filharmonijom iz Salcburga, do neobaveznih svirki za sugrađane. Osim sa sastavom Schime, orkestar je u domenu džeza sarađivao i sa vibrafonistom Milošem Branisavljevićem i njegovim kvartetom. Klasika obojena džezom je nekoliko puta bila na programu orkestra, poput dela Džordža Geršvina ili Vladimira Nikolova (svita Out of Focus), kao i obrada džez standarda.

*******************************************

U okviru 38. Beogradskog džez festivala, od 26. do 30. oktobra, u salama Doma omladine Beograda i MTS Dvorane biće održano 16 koncerata u okviru 6 programskih celina, sa preko 100 muzičara koji dolaze sa 5 kontinenata, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez scene. U programu je 5 koncerata srpskih umetnika – 1 solo nastup, 3 benda i 2 velika orkestra, što je rekordni broj u novijoj istoriji manifestacije, a koji reflektuje uspon srpskog džeza na globalnoj sceni, sa svakodnevnim priznanjima koje naši mladi umetnici dobijaju širom Evrope i sveta.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 38. Beogradskog džez festivala (trenutna cena je 6.000 RSD, komplet važi za 14 koncerata) i pojedinačne ulaznice (po cenama od 800 do 2500 RSD) su u prodaji na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda i onlajn.

*******************************************

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji 38. BDŽF su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturuMinistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prijatelji 38. BDŽF su LukoilSOKOJDPC Networks.

38. BDŽF podržali: Ambasada SADFrancuski institut u SrbijiItalijanski institut u BeograduAustrijski kulturni forumAmbasada Portugala i Institut KamoešZbigniew Seifert FoundationAdam Mickiewicz Institute i Ministarstvo kulture i nacionalnog nasleđa PoljskeAmbasada IzraelaCollegium HungaricumTuristička organizacija SrbijeTuristička organizacija BeogradaFakultet muzičke umetnostiMuzička škola „Stanković“.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).