Evropska džez mreža

Beogradski džez festival je, kao jedini predstavnik iz Srbije, osam godina član istaknute međunarodne džez porodice – Europe Jazz Network. Asocijacija ima 183 člana iz 34 zemlje (festivala, klubova i koncertnih dvorana, nezavisnih promotera i nacionalnih organizacija) koji su specijalizovani za kreativnu muziku, savremeni džez i improvizovanu muziku, naglašeno stvorenu iz evropske perspektive. Misija EJN je da ohrabri, promoviše i podrži razvoj kreativne improvizovane muzike na evropskoj sceni pružajući mogućnosti umetnicima, organizatorima i publici različitih zemalja da se sretnu i komuniciraju.

Organizatori Beogradskog džez festivala aktivno učestvuju u redovnim aktivnostima EJN razmenjujući kreativne ideje sa kolegama iz drugih zemalja. Programski menadžer festivala Dragan Ambrozić 2015. godine bio je jedan od govornika na panel diskusiji „Fokus na jugoistočnu Evropu“, održanoj u okviru godišnje Evropske džez konferencije u Budimpešti. Njegova zamenica i menadžer za odnose sa javnošću, Milica Ševarlić učestvovala je 2017. godine u Staff Exchange programu EJN. Tokom deset dana, bila je deo tima ugledne međunarodne manifestacije Jazzfest Saalfelden u Austriji, i sa svojim kolegama razmenila profesionalna iskustva, ideje i prakse. Ševarlić i Ambrozić učestvovali su potom i na godišnjim konferencijama u Ljubljani (2017), Lisabonu (2018) i Novari (2019). Zbog pandemije koronavirusa konferencija 2020. godine nije održana, ali su se delegati okupili na internetu i održali izbornu skupštinu, kao i nekoliko virtuelnih panel-sesija, a prošle godine godišnji skup je održan u estonskoj prestonici Talinu. Ove godine pokrenuta je i nova konferencija nešto manjeg formata i užeg tematskog usmerenja, pod nazivom „Beyond Europe“. Fokus je bio na regionu Balkana, lokalni organizator je bio Jazz Fest Sarajevo, a delegati Beogradskog džez festivala bili su umetnički direktor Vojislav Pantić i Milica Ševarlić, koja je bila i konferansje programa. Dragan Ambrozić predstavljao je festival na godišnjoj EJN konferenciji 2022, čiji domaćin je  bila prestonica Bugarske, Sofija i A to JazZ Festival.

Beogradski džez festival ponosno promoviše evropski džez senzibilitet, a razvijanje saradnje sa inostranim kolegama kroz EJN mrežu omogućava direkatan uvid u aktuelne džez tokove Starog kontinenta, kroz brojne konferencije, seminare i showcase programe sa kojih smo tokom prethodnih godina selektovali i domaćoj publici predstavili nekolicinu izvanrednih umetničkih otkrića.

Evropska džez konferencija 2019. / Novara, Italija
Emanuele Meschini NovaraJazz