Schime & Muzikon

Srbija

Dom omladine Beograda, Velika sala

SCHIME

Luka Ignjatović - alt saksofon

Sava Miletić - klavir

Boris Šainović - bas

Peđa Milutinović - bubnjevi

MUZIKON

Aleksandra Milanović (koncertmajstor), Milana Bjelobaba, Atanasija Stanišić, Jelena Pejanović, Igor Hadžić, Jelena Matović, Katarina Petković, Dušica Mladenović, Mina Đekić, Rade Živanović, Anja Aleksić, Aleksandar Vrbić, Milica Žugić - violine

Nemanja Živanović, Milica Mihailović, Aleksandra Kijanović, Frančeska Grgin - viole

Tamara Ranković, Mladen Arsenović, Pavle Savić - violončela

Nikola Buljančević - kontrabas

SCHIME

Samo u jednom danu sastav Shime Trio + One doživeo je nešto što se brojnim istaknutim džezerima ne desi tokom cele karijere – da o njima u superlativu pišu i Down Beat i All About Jazz, u prikazima sa Beogradskog džez festivala 2016, kada su predstavili debi album Do You Really Wanna Play? Godinu dana kasnije upečatljivo su proslavili stogodišnjicu rođenja Dizija Gilespija sa italijanskim velemajstorom trube Fabriciom Bosom. A onda je usledila zlatna 2018. U maju su objavili drugi album Visualisation za švajcarski Unit Records koji je koncertnu promociju imao na čuvenom festivalu u Mersu (Nemačka). Kao predstavnici Radio Beograda ušli su potom u finale evropskog takmičenja mladih muzičara u organizaciji Evropske radiodifuzne unije na festivalu Jazz in Marciac u Francuskoj. Godinu su završili nastupom sa mladim italijanskim pijanistom Enrikom Zanisijem na Pančevačkom džez festivalu.

Ambicije ih dalje vode još uzbudljivijim tokom. Luka Ignjatović i Sava Miletić pripremaju novu muziku za  nastup sa dvadesetočlanim orkestrom Muzikon, okušavajući se prvi put u domenu third streama. Za aranžere su odabrali Vladimira Nikolova i Anu Krstajić.  Muzika je premijerno izvedena u Kolarcu u decembru 2020, bez prisustva publike, ali uz direktan stream na kanalu Agelast Sessions. Ubrzo je ponovo usledio poziv festivala u Mersu da isti program izvedu i tamo, što su i ostvarili zahvaljujući pomoći Gete instituta i Ministarstva inostranih poslova Nemačke. Za otvaranje 38. izdanja dvojica autora pripremaju i novu muziku koja će premijerno biti izvedena na našoj manifestaciji.

Schime

KAMERNI ORKESTAR MUZIKON 

Kamerni orkestar Muzikon je umetnički multimedijalni sastav koji promoviše kvalitet, izvrsnost i kreativnost sa posebnim osvrtom na originalnu promociju i emancipaciju svih aspekata koncertnog izvođenja. Pored klasičnog repertoara u klasičnom obliku, orkestar Muzikon razvija i izvodi drugačije projekte (digitalni koncerti, interaktivni dizajn, 3D maping i nove tehnologije). Fleksibilnost orkestra i kvalitet u više žanrova definiše ga kao umetnički ansambl 21. veka sposoban za sve zahteve muzičke produkcije. Direktor orkestra je Miloš Jovanović, a koncertmajstor Aleksandra Milanović.

Od svog osnivanja, Muzikon se igra formom i programom. Koncerte održavaju u velikim salama poput Kolarčeve zadužbine ili Doma omladine Beograda, ali nastupaju i u tramvajima ili u prirodi (Botanička bašta, Macanska poljana na Žabljaku). I program orkestra varira od premijernog izvođenja prve simfonije Aleksandra Sedlara, preko sviranja muzike Queen, The Beatles i Led Zeppelin, nastupa sa Borisom Berezovskim i Stefanom Milenkovićem, turneje u Kini sa filharmonijom iz Salcburga, do neobaveznih svirki za sugrađane. Osim sa sastavom Schime, orkestar je u domenu džeza sarađivao i sa vibrafonistom Milošem Branisavljevićem i njegovim kvartetom. Klasika obojena džezom je nekoliko puta bila na programu orkestra, poput dela Džordža Geršvina ili Vladimira Nikolova (svita Out of Focus), kao i obrada džez standarda.

Ove godine orkestar slavi pet godina postojanja. Mini jubilej obeležavaju promocijom stvaralaštva domaćih autora, sa osam planiranih premijera tokom 2022. godine.

https://muzikon.co.rs/