Luís Vicente Trio

Portugal

Dom omladine Beograda, Amerikana

Luís Vicente - truba

Gonçalo Almeida - kontrabas

Pedro Melo Alves - bubnjevi, udaraljke

Lisabonski trubač, kompozitor i improvizator Luis Visente nastavlja niz heroja sa savremene portugalske džez scene u programu manifestacije – od 2011. godine publici su se predstavili Žulio Resend, Kriština Branko, Marija Žoao, Suzana Santoš Silva, Rodrigo Amado, Mario Lažinja, Žoao Mortagva, Red Trio, Orquestra Jazz Matosinhos i TGB.

U istom periodu, Visente je stekao veliku reputaciju na džez sceni snimivši četrdesetak albuma kao lider ili sajdmen, sa zemljacima i velikanima improvizacije iz celog sveta, od potpuno slobodne do komponovane muzike. Kritičari su već na njegovom debi albumu Outeiro (2012) primetili da kroči putevima Pitera Evansa i Nejta Vulija. Potom su čuli i Sačma, a na dugoj listi inspiracija koju je jednom izložio sâm umetnik su i Majls Dejvis, Don Čeri, Fredi Habard i Mongezi Feza, te Džon Koltrejn, Ornet Kolmen, Erik Dolfi i Ivan Parker. Najviše je sklon džez avangardi, ali ga zanimaju i elektronika, nojz, world music, klasika, kao i rok. Inspiriše ga i priroda – ptice, voda, mirisi, predeli.

Glavne saradnje: Vilijem Parker, Hamid Drejk, Pol Nilsen-Lav, Frank Gratkovski, Mete Rasmusen, Aleksander Hokins, Ziv Taubenfeld, Roberto Negro, Džon Bačer, Teo i Valentin Sekaldi, Džon Dajkmen… Vodi trio i kvartet, drži i solo resitale, a član je i brojnih kolektiva, među kojima su Vicente–Dikeman–Parker–Drake, Chamber 4, Fail Better!, Twenty One 4tet, Frame Trio, Deux Maisons i In Layers. Njegovi partneri u triju, Gonzalo Almeida i Pedro Melo Alveš, i sami su među vodećim ličnostima portugalske džez scene, takođe aktivni u brojnim projektima.

https://luis-vicente.pt/