Lars Danielsson & Liberetto: Cloudland

Švedska, Francuska, Velika Britanija

Dom omladine Beograda, Velika sala

Lars Danielsson - kontrabas

Grégory Privat - klavir

John Parricelli - gitara

Magnus Öström - bubnjevi i udaraljke

Švedski kontrabasista, čelista i kompozitor Lars Danijelson (1958) slavno je ime evropskog džeza. Studirao je klasično violončelo dok uživo nije čuo legendarnog Nilsa-Heninga Ersteda Pedersena i odlučio da se okrene džezu, kao i zasvira kontrabas – na sceni je aktivan od kraja sedamdesetih godina prošlog veka. Kao lider ili sajdmen radio je sa brojnim džez velikanima među kojima su Dejv Libmen, Bobo Stenson, Aleks Akunja, Jon Kristensen, Džon Skofild, Džon Aberkrombi, Čarls Lojd, Džek Didžonet, Majk Stern, Bili Hart, Teri Lin Karington, Majkl i Rendi Breker, Trilok Gurtu, Keni Viler, Lešek Moždžer, Arve Henriksen, Buge Veseltoft, Nils Peter-Molvaer, Jan Lundgren, Jun Sun Na, Sesilija Norbi, Paolo Fresu, Nils Landgren… Od 2004. godine je ekskluzivac renomirane nemačke produkcije ACT, za koju je objavio 11 albuma kao lider, a još na tridesetak učestvovao.

Projekat Liberetto započeo je pre deset godina u saradnji sa jermenskim pijanistom Tigranom Hamasjanom. Ime koje je smislio opisivalo je spoj slobode i lirske klasike, kao odraz njegovih prethodnih radova i pravac u kome želi da razvija svoju muziku. Dosad je objavio četiri albuma iz ove serije: na svim izdanjima gitaru svira Britanac Džon Paričeli, a bubnjeve Šveđanin Magnus Estrem (Esbjörn Svensson Trio, Rymden). Tigran je za klavirom na prva dva albuma, a potom je u sastav došao francusko-karipski pijanista Gregori Privat.

Lars Danijelson se vraća na festival posle upečatljive premijere projekta Liberetto 2013. godine, kada je nastup okončao nezaboravnim džem sešnom u duu sa poljskim pijanistom Lešekom Moždžerom.

https://lars-danielsson.com/