Dominik Wania

Poljska

SEIFERT NIGHT: THE BEST OF POLISH JAZZ

Dom omladine Beograda, Velika sala

Dominik Wania - klavir

Dominik Vanja (1981) diplomirao je klasični klavir u Krakovu, a stekao zvanje mastera džez izvođenja na New England Conservatory of Music u Bostonu. Odmah potom uposlio ga je legendarni trubač Tomaš Stanko: u njegovom sastavu Vanja je stekao afirmaciju i ostvario prijateljstvo sa vršnjakom/alt-saksofonistom Maćejom Obarom, sa kojim će snimiti šest albuma, među kojima poslednja dva za produkciju ECM – oba proglašena izdanjima godine u anketi poljskog magazina Jazz Forum.

Kao lider je diskografski debitovao još 2013. albumom Ravel, na kome je predstavio originalne aranžmane Ravelovog ciklusa Ogledala za džez trio, zaslužujući odmah dva Frederika (poljski pandan Gremiju), za album i debitanta godine. Ipak se kasnije fokusirao na posao sajdmena: obišao je važne svetske džez destinacije sa Maćejom Obarom (nastupali su i na Beogradskom džez festivalu 2019), svirao sa velikim imenima džeza (Markus Miler, Li Konic, Zbignjev Namislovski, Merilin Mazur, Dejv Libmen…), kao i snimio preko pedeset albuma, ostvarujući i upečatljivu saradnju sa renomiranim filmskim kompozitorom Zbignjevom Prajsnerom.

Impresioniran Vanjinom talentom, Manfred Ajher nije čekao da mu ponudi samostalni ugovor. Odlučili su se za solo album, a Vanja je na snimanje došao bez kompozicija ili makar skica, no potpuno spreman da nastavi putem kojim su ranije prošli Kit Džeret, Čik Korija, Pol Blej, Ketil Bjernstad i Vidžej Ajer. Izdanje Lonely Shadows (2020) je i prvo solo izdanje nekog poljskog muzičara za kuću ECM, u velikom svetlu prikazujući Vanjinu klasičarsku prefinjenost i džezersku maštovitost.

https://dominikwania.com/